ManMeer! is al sinds 1998 het lijfblad voor polodieren. Het magazine van Arko Uitgeverij verschijnt vier keer per jaar en besteedt aandacht aan het Nederlandse waterpolo in de volle breedte. Van minipupil tot master, van recreant tot international. Met boeiende artikelen, prachtige foto’s, interessante interviews en reportages, prikkelende columns en scherpe opinies.

In elke uitgave van de ManMeer! wordt een item opgenomen over een club die een jubileum viert. In de uitgave van Maart 2023 was onze club aan de beurt, die dit jaar het 50-jarig jubileum viert.

Lees hieronder het hele artikel.

De Zwem en Polo Club Nunspeet bestaat dit jaar 50 jaar. De club is officieel op 17 januari 1973 opgericht door een aantal zwem enthousiastelingen, maar in de zomer van 1972 werd er al wat ongeorganiseerd getraind. Vanaf het begin was er een zwem afdeling en een waterpolo afdeling.

In de jaren daarna is er nog een recreanten afdeling (jeugd) en een trim afdeling (volwassenen) bij gekomen. De club telt eind februari 2023 in totaal ruim 250 leden. De Zwem en Polo Club Nunspeet is daarmee één van de grootste sportverenigingen van de gemeente Nunspeet, en is niet meer weg te denken uit de Nunspeetse sport samenleving.

ManMeer! liet zich voeden door Gert Ponsteen die gerust een club icoon genoemd kan worden. Hij is vanaf 1973 lid van Nunspeet en viert dit jaar dus ook zijn 50-jarig lidmaatschap. Gert is getrouwd met Jacolien die de secretaris van Nunspeet is en ze hebben twee zonen die beiden waterpolo spelen bij Nunspeet in Heren 1 (3e divisie) en in Heren 2 (reserve 2e divisie). Ze hebben het geel-blauwe (clubkleuren) DNA in hun genen. “Per jaar zijn we  51 weken geel-blauw en 1 week oranje omdat wij beiden ook actief betrokken zijn bij de Oranjevereniging Nunspeet”, zegt Ponsteen.

De beginjaren

In 1973 had Nunspeet nog het openlucht zwembad De Tol daar vonden in de zomer van dat jaar de eerste trainingen plaats, in de daarop volgende winter werden de trainingen afgewerkt in het overdekte zwembad De Sypel in Harderwijk. De jeugd werd met auto’s vervoerd en de ouderen gingen met de trein.

Zwembad De Tol

In 1974 en 1975 werd zomers getraind in De Tol en in de winter in het overdekte zwembad De Koekoek in Vaassen. In 1976 kreeg Nunspeet het overdekte zwembad De Brake dat vanaf toen de thuisbasis werd voor de club.

Opening zwembad De Brake

v.l.n.r. Hans Reiman, Jan Moll, Rence Stevens, Burgemeester H.J. Smith, Cees Visscher (oprichter en voorzitter), Ronny van Eijck, Henk Osinga, Bram Romein, Ben Maes, Rob Bak, Henk Hamer en Johan van Berkel.

Bekende Nunspeters

De bekendste Nunspeetse waterpoloër is ongetwijfeld Bas de Jong, hij speelde in zijn jeugdjaren bij Nunspeet.

Hij vertrok in 1990 naar Polar Bears uit Ede. De Jong speelde achttien seizoenen in het eerste team van Polar Bears. Hij werd in die periode zes keer landskampioen en veroverde drie keer de KNZB beker. Bas werd in zijn loopbaan drie keer gekozen tot Speler van het Jaar en was jaren te vinden in de top van de topscorerslijst van de hoofdklasse. Hij nam tweemaal deel aan de Olympische Spelen, in 1996 Atlanta en 2000 Sydney. Hij eindigde daar met het Nederlands team op de tiende en elfde plaats. De Jong kwam meer dan 200 keer uit voor het Nederlands waterpoloteam.

In 2009 was er voor De Jong een afscheidswedstrijd georganiseerd in Bennekom tussen een allstar team van Polar Bears en een allstar team van Oranje. Zijn oude teamgenoten van Nunspeet Heren 1 waren daarvoor ook uitgenodigd.

Afscheid Bas de Jong

v.l.n.r. Frank Reimert, Bas de Jong, Robert van Rossum, Henk Keizer, Allie van de Kamp Gerrit Voerman, Peter de Jong, Gert Ponsteen en Hans Mulder

Peter de Jong, de broer van Bas is ook een bekende verschijning in de zwembaden. Hij is scheidsrechter die op nationaal en op internationaal niveau fluit. Natuurlijk is de club daar heel trots op. Als hij niet hoeft te fluiten verdedigd Peter nog graag het doel van Nunspeet Heren 4.

Brigit Mulder, het nichtje van Peter en Bas, heeft ook haar sporen verdiend in het waterpolo. Begonnen bij Nunspeet en ook op jonge leeftijd verhuisd naar de Polar Bears.  Als jeugd international is zij in 2016 met Nederland onder 19 jaar Europees Kampioen geworden.  In 2017 kreeg zij de kans om op de University of California in Berkeley te gaan studeren en om waterpolo te spelen bij  het universiteitsteam de Golden Bears.  Toen haar studie er op zat heeft ze weer een jaartje bij Nunspeet gespeeld en gecoacht. Momenteel is zij actief als coach in de eredivisie bij UZSC Dames 1.

Brigit Mulder

achterste rij v.l.n.r.: Brigit Mulder, Mariella Mulder, Gerzinda Hofman, Thomas Rot en Esmay Lokhorst

voorste rij v.l.n.r.: Yannick Ponsteen en Stefan Hofman

Huidige stand van zaken

In de competitie 2022-2023 zijn voor Nunspeet drie jeugd teams (E, D en B), vier heren teams en een dames team actief. Heren 1, Heren 2 en Dames 1 spelen in de landelijke competitie. Nunspeet heeft ook nog een mini waterpoloteam zij spelen tijdens het seizoen wat toernooitjes.

Heren 1

In de midden jaren 90 van de vorige eeuw kwamen er plotseling wel zeven “buitenlanders” (spelers van onder andere Swol 1894 uit Zwolle en De Woelwaters uit Harderwijk) Heren 1 versterken. Het zorgde voor een behoorlijke boost.

Na een kampioenschap in de 3e divisie speelde dat team de jaren daarop in de top van de 2e divisie. Toen die spelers weer net zo plotseling vertrokken degradeerde Heren 1 binnen 2 jaar weer naar de 1e klasse van de Regio Oost. 

Vanaf ongeveer 2005 spelen ze met wisselende successen in de 3e divisie. Momenteel zijn de prestaties niet goed en bezetten ze een 10e plaats in de competitie. In de promotie- degradatieregeling is opgenomen dat de nummers 10 en 11 en de slechtste nummer 9 van de vier 3e divisies degraderen. Het zal voor Heren 1 nog een hele toer worden om zich te handhaven in de 3e divisie.

Dames 1

De Dames van Nunspeet hebben de weg van de geleidelijkheid bewandeld. Jarenlang hebben ze in de 3e klasse van Regio Oost gespeeld. Totdat ze in het seizoen 2015-2016 kampioen werden.

In het seizoen 2017-2018 werden ze kampioen in de 2e klasse. Een leuk detail is dat ze na een inhaalwedstrijd op vrijdagavond voor het eerst dat seizoen op de 1e plaats terecht kwamen. Nog geen 24 uur later speelden ze de laatste wedstrijd van het seizoen en ook die wisten ze te winnen zodat het kampioenschap een feit was.

In het seizoen 2021-2022 pakten ze het kampioenschap in de 1e klasse en promoveerden ze naar de landelijke 2e divisie. In deze klasse doen ze het momenteel heel erg goed en staan ze voorlopig op een 6e plaats.

Heren 2

Voorafgaand aan het seizoen 2016-2017 besloot de waterpolo commissie om alle jonge waterpolotalenten van de club als Nunspeet 3 in te schrijven in de 3e klasse van Regio Oost. Na een wat stroef begin pakten de “jonge jongens” het goed op en behaalden ze het kampioenschap. Dat kampioenschap was “groot nieuws” in Nunspeet en haalde zelfs de voorpagina van de Nunspeet Huis aan Huis, dit tot grote hilariteit van de staf en spelers.

In het seizoen 2017-2018 kon het team in de 2e klasse weer de kampioensvlag hijsen.

In het seizoen 2018-2019 eindigde het team als 2e in de reserve 1e klasse van Regio Oost en mochten ze promoveren naar de landelijke reserve 2e divisie. Momenteel bezet Heren 2 een voorlopige 6e plaats. De “jonge jongens” zijn inmiddels verdeeld over Heren 1 en Heren 2.

De jonge jongens

achterste rij v.l.n.r.: Hans Mulder, Laurens van Rooyen en Gert Ponsteen

voorste rij v.l.n.r.: Jasper Mulder, Yannick Ponsteen, Reinoud Bast, Stefan Hofman, Stefan van Engelen, Corné Ponsteen, Ruben Lokhorst, Lars van de Kamp en Evert de Bruin

Nieuw zwembad

Begin 2015 werd het bestuur onaangenaam verrast met het voorstel van de commissie Maatschappij en Middelen, van de gemeente Nunspeet, dat er een grondige renovatie van zwembad De Brake zou gaan plaatsvinden.

Tijdens deze renovatie, die minimaal een jaar tot anderhalf jaar zou duren, zou het zwembad niet gebruikt kunnen worden. Dit voorstel was voor het bestuur niet bespreekbaar, zo lang niet gebruik kunnen maken van het zwembad zou de doodsteek voor de club betekenen.

Ruim 100 bezorgde leden jong en oud, in geel-blauwe clubkleding, bezochten op donderdag 5 maart 2015 de vergadering van de commissie Maatschappij en Middelen waarin dit voorstel besproken werd. Het bestuur maakte van de gelegenheid gebruik om tijdens deze vergadering in te spreken en gaf de voorkeur aan voor nieuwbouw in plaats van renovatie.

Renovatie NEE, Nieuwbouw JA

Na een lange vergadering besloot de commissie Maatschappij en Middelen het voorstel in te trekken en om te gaan onderzoeken of nieuwbouw haalbaar was.

In de jaren daarna heeft het bestuur maar liefst 12x (!!) ingesproken, tijdens fractie overleggen en bij vergaderingen van de commissie Maatschappij en Middelen, en met succes. Vanaf maart 2023 wordt het nieuwe zwembad De Wiltsangh door de club in gebruik genomen.

Zwembad De Wiltsangh

Nunspeetse Keiler

In Nunspeet wordt jaarlijks door de Lions Club  “De strijd om de Nunspeetse Keiler” georganiseerd, het grootste sportevenement van de Noordwest Veluwe. Aan “De strijd” mogen maximaal 64 teams deelnemen.

Een team, bestaande uit 5 sporters, een verzorger en een coach, moet 2 looplussen en 2 fietslussen van in totaal zo’n 55-60 kilometer afleggen en tussendoor moeten er 15 behendigheidsspellen uitgevoerd worden. Het team dat dit het snelste doet wint een bronzen keiler (het beeldmerk van Nunspeet).

De Zwem en Polo Club Nunspeet verzorgd al sinds 2005 de door de sporters zeer gevreesde waterpoloproef.

In De Zandenplas (een natuurplas) moeten de sporters de waterpoloproef uitvoeren. Jaarlijks wordt er een nieuwe proef bedacht die te maken heeft met waterpolo. Van de bal zwemmend overgooien tot een parcours zwemmen en op een goaltje afronden etc.

Vrijwilligers waterpoloproef

v.l.n.r. Yannick Ponsteen, Jacolien Ponsteen, Mariella Mulder en Hans Mulder

Jubileumjaar

Het jubileum jaar 2023 is op 1 januari jl. afgetrapt met een Nieuwjaarsduik in De Zandenplas. Vanaf 1998 tot en met 2008 werd dit al jaarlijks door de club georganiseerd, maar daarna lag het 15 jaar stil.

Het 50-jarig jubileum van de club was het uitgelezen moment om de Nieuwjaarsduik weer nieuw leven in te blazen. Maar liefst 107 deelnemers, waaronder leden van onze club,  kwamen opdagen om precies om 12.00u het water in te duiken.

Aan de Nieuwjaarduik was een maatschappelijk goed doel verbonden er werd voor, tijdens en na de duik door leden gecollecteerd voor de Stichting verborgen armoede Nunspeet. In de week na de Nieuwjaarsduik kon er door de club een cheque van € 460,00 aan het bestuur van de Stichting overhandigd worden.

De start van de Nieuwjaarsduik

Op de verjaardag van de club op 17 januari, toevallig de vaste trainingsavond, was er al een klein feestje georganiseerd. Van 18.00u – 22.00u konden de leden gebruik maken van het wedstrijdbad en van het subtropischbad van zwembad De Brake en werden ze getrakteerd op een petit fours.

De club kijkt uit naar de ingebruikname van het nieuwe zwembad De Wiltsangh in maart.

Tot slot wordt er op 10 juni as. ook nog een feestdag (voor jong) en een feestavond (voor oud) georganiseerd.

In de plaatselijke pers werd naar aanleiding van de verjaardag een artikel opgenomen met als kop: “Z. &. P. C. Nunspeet al 50 jaar één grote familie!” en zo is het maar net.