Algemeen

Van harte welkom bij onze vereniging, de Zwem & Poloclub Nunspeet. Een vereniging die vanaf 1973 een begrip is in Nunspeet en omgeving. Het bestuur, de commissies, trainers en vele vrijwilligers staan klaar om hun leden op te vangen en te begeleiden. Hiermee hopen wij dat een nieuw lid zich snel thuis zal voelen binnen onze vereniging.

Het doel van onze vereniging is:

 “De beoefening van het zwemmen, in de ruimste zin, te bevorderen en meer algemeen te maken”

Recreatief zwemmen

De trainers leren de jeugdige leden de verschillende zwemslagen aan (o.a. borstcrawl, schoolslag, rugcrawl en vlinderslag) en zij proberen de techniek verder te verbeteren. Met ingang van het seizoen 2002-2003 is een speciaal programma opgesteld, namelijk het Nunspeets Sterrenplan. Het plan bestaat uit vier blokken van 8 of 9 weken. Elk blok wordt afgesloten met een toets, waarin het geleerde in de praktijk wordt gebracht. Na een goede uitvoering ontvangen de recreanten een herinneringsdiploma. Ook worden jaarlijks 1 à 2 wedstrijden georganiseerd, waaronder de clubkampioenschappen. Na verloop van tijd bestaat de mogelijkheid ingedeeld te worden bij de zwemselectie indien je zwemvaardigheid hiervoor toereikend is.

Selectie zwemmen

De trainingen voor de selectiezwemmers worden intensiever en zijn meer gericht op de wedstrijdsport. De zwemcommissie (ZC) coördineert de inschrijvingen, zwemslagen en afstanden van de selectiezwemmers voor de zwemwedstrijden. De ZC organiseert de competitiewedstrijden in de Brake en regelt verder allerhande zaken die voor de zwemselectie van belang zijn. De zwemwedstrijden vinden plaats in clubverband in de Gelderse zwem competitie(s). Speciaal voor de jongere kinderen (tot 12 jaar) worden nog regionale Speedo wedstrijden georganiseerd. Bij het behalen van een bepaalde tijdslimiet tijdens deze wedstrijden, bestaat de mogelijkheid om vervolgens deel te nemen aan Gelderse of Nationale zwemkampioenschappen. Aan het einde van ieder zwemseizoen organiseert de ZC een kampweekend (vrijdag en zaterdag) voor de selectiezwemmers om het zwemseizoen in een gezellig ambiance af te sluiten.

Waterpolo

Via zowel recreatief als selectie zwemmen kun je gaan deelnemen aan de teamsport waterpolo. In competitieverband worden wedstrijden tegen andere verenigingen gespeeld. Twee gemengde teams onder 15 jaar, 2 teams onder 13 jaar, 2 teams onder 11 jaar, een damesteam en 4 herenteams zijn dit seizoen actief in de competitie. Tijdens de trainingen bereiden de trainers je voor op deze wedstrijden en toernooien door jou de waterpolo technieken en spelregels te leren en verder te verbeteren. De waterpolocommissie (PC) zorgt voor de organisatie van de thuiswedstrijden tijdens de competitie en organiseert elk jaar een (mini) waterpolotoernooi en coördineert alle zaken die met waterpolo te maken hebben.

Trimzwemmen

Diegene die aan hun conditie willen werken zijn van harte welkom bij de trimafdeling. De prestatie staat hierbij niet centraal. In een ontspannen sfeer wordt geprobeerd om toch voldoening te vinden in enige inspanning. De trimafdeling bestaat o.a. uit leden die de jeugdjaren zijn gepasseerd en graag individueel, maar in groepsverband zwemmend, aan hun conditie willen werken. De eerst twee groepen trainen onder leiding van een trainer, de laatste groep traint zelfstandig, waarbij de trainer wel aanwezig is.

Overige activiteiten

Naast al dit zwem- en waterpologebeuren, vinden er ook veel activiteiten op het droge plaats. De activiteitencommissie (AC) organiseert gedurende het jaar verschillende activiteiten waarbij gedacht kan worden aan een dropping, sinterklaasfeest, paaseieren zoeken en een feestavond. Al deze activiteiten dragen er toe bij dat er een grote saamhorigheid is in en buiten de vereniging.