Brigit MulderDe 19 jarige Brigit Mulder (oud speelster en nog steeds lid van van onze club) is voor het eerst geselecteerd voor een wedstrijd van de Nederlandse waterpolodames. Bondscoach Arno Havenga riep het talent op voor het belangrijke thuisduel in de FINA World League, dinsdag 21 februari tegen Griekenland. De wedstrijd in Nijverdal is inmiddels uitverkocht. Er zijn geen kaarten meer verkrijgbaar aan de deur.

Oranje moet dinsdag winnen om in de race te blijven voor de Super Final van de FINA World League, in juni in China. Nederland speelt samen met twee andere toplanden, Griekenland en Rusland, in een poule van drie om één plek in de Super Final. De ploeg van Havenga won eerder in Griekenland (na een gelijkspel en strafworpen) en verloor thuis van Rusland. Maar omdat de Russinnen op hun beurt weer van Griekenland verloren, hebben alle drie de landen nog uitzicht op een ticket voor China. Voor Nederland is winst op Griekenland noodzakelijk om nog een kans te hebben in het afsluitende pouleduel, dinsdag 28 maart in en tegen Rusland.

Arno Havenga: “We willen heel graag deelnemen aan de Super Final in juni. Het is een prestigieus evenement en een uitstekende generale repetitie voor de WK een maand later in Boedapest. Uiteraard hebben we een alternatief mocht het toch niet lukken, maar we gaan er dinsdag in ieder geval keihard voor knokken om in de race te blijven. Het is sowieso fantastisch dat het waterpolo zo leeft in Nederland en dat zowel wij als de mannen steeds in een vol huis spelen. De steun van het thuispubliek in Nijverdal geeft ons dinsdag vast en zeker weer extra motivatie!”

Hoewel het bereiken van de finaleronde op het wensenlijstje van Havenga staat, gebruikt hij de Word League ook om jonge talenten ervaring te laten opdoen. Brigit Mulder en de andere debutant Brigitte Sleeking waren de afgelopen jaren belangrijke speelsters bij Jong Oranje en trainen ook al een tijd met de A-selectie mee. Ze doen het bovendien goed in de Eredivisie bij hun club, dus ze hebben hun uitverkiezing ook zelf afgedwongen”, aldus Havenga, die in de World League geen beroep doet op speelsters die in de Amerikaanse competitie actief zijn, zoals Maud Megens. “Zij sluiten in de zomer weer aan.”