Nieuw zwembad

Op deze pagina komt informatie te staan over het nieuwe zwembad in Nunspeet.

19-02-2020: het terrein van het nieuwe zwembad, sporthal en turnhal wordt bouw rijp gemaakt

03-12-2019: informatieavond nieuw zwembad

Op 2 december 2019 heeft Gert Ponsteen namens de commissie nieuw zwembad van onze club een presentatie verzorgd met betrekking tot het nieuwe zwembad.

Klik hier voor de Presentatie nieuw zwembad

17-09-2019: plattegronden sportcomplex De Wiltsangh

De gemeente Nunspeet heeft 3 plattegronden vrijgegeven van het nieuwe sportcomplex.

Het zwembad komt op de begane grond.

Binnenkort worden de tekeningen door de commissie nieuw zwembad besproken met de architect, de bouwer en de installateur.

klik hier voor de Plattegrond souterrain Sportcomplex De Wiltsangh

klik hier voor de Plattegrond begane grond Sportcomplex De Wiltsangh

klik hier voor de Plattegrond verdieping Sportcomplex De Wiltsangh

 

06-09-2019: Weblog Wethouder van sport Mark van de Bunte

Waanzinnig trots

6 september 2019

De contracten voor het nieuwe zwembad met sport- en turnhal zijn getekend. Na een intensieve onderhandeling staan de handtekeningen op papier voor een geweldig nieuw sport- en recreatiecomplex. Er komt op Sportpark De Wiltsangh een hypermodern zwembad met alles erop en eraan, er komt een sporthal met de grootste afmeting en er komt een aparte turnhal met valkuil en vaste opstelling. Het maakt mij als inwoner van de gemeente Nunspeet echt waanzinnig trots.

Waanzinnig trots omdat men overal in den lande de ambities terugschroeft. Vaak kiest men alleen voor een wedstrijdbad vanwege gestegen bouwkosten of vanuit het oogpunt van functionaliteit. Het is daarom een unicum dat de gemeenteraad in Nunspeet gekozen heeft voor een multifunctionele accommodatie, met aandacht voor alle doelgroepen en interactieve spelelementen. Ook regionaal wil men onderscheidend zijn en daarom komt er zelfs een unieke bandenglijbaan in het complex.

Ook qua duurzaamheid is het complex koploper. Het is all-electric (gasloos) en alle energie gaat men opwekken met zonnepanelen en warmtepompen binnen Nunspeet. De duurzame energiemogelijkheden maken ons project wereldwijd interessant. Zo zijn wij uitgenodigd een presentatie te geven over het nieuwe complex in Lissabon (Europese hoofdstad Sport 2021). En wij vertellen graag ons enthousiaste verhaal aan andere gemeenten, provincies en overheden.

Na het papierwerk is het tijd voor de volgende stappen. Eerst zullen we het voorlopige ontwerp met de gebruikers uitwerken tot definitief ontwerp. Tegelijkertijd zullen we de locatie bouwrijp maken en in het voorjaar van 2020 verwachten we te kunnen starten met de bouw. De bouwtijd zal ruim een jaar in beslag nemen, waardoor het complex in de zomer van 2021 in de afrondende fase zit. Na enkele testrondes op waterkwaliteit en installaties voorzien wij de opening in het najaar van 2021.

04-09-2019: Contracten nieuw zwembad met sport- en turnhal getekend

Op sportpark De Wiltsangh in Nunspeet gaat een nieuw zwembad, met een sporthal en een turnhal gebouwd worden. De aanbesteding voor de werkzaamheden is vanmorgen afgerond met de ondertekening van de contracten.

 

Op de foto van links naar rechts de heer H. Moors (Bouwbedrijf Vaessen), wethouder Mark van de Bunte en de heer E. Vlijm (Hellebrekers)

Vaessen Algemeen Bouwbedrijf BV uit Raamsdonksveer (bouwkundige werkzaamheden) en Hellebrekers uit Nunspeet (installatietechnische werkzaamheden) gaan het complex bouwen. Het ontwerp is van Slangen + Koenis architecten uit IJsselstein.

Verantwoordelijk wethouder Mark van de Bunte is tevreden met de uitkomst van de aanbesteding: “De geselecteerde partijen zijn gerenommeerde bedrijven in de ‘zwembad- en sportwereld’. Ik ben blij dat we de bedrijven aan ons weten hebben te binden en zie de samenwerking met vertrouwen tegemoet”.

Duurzaam

Het bijzondere aan het complex is de duurzaamheidsambitie. Zowel het zwembad als de beide hallen zijn ‘all-electric’ en energieneutraal. Gas wordt er niet gebruikt en alle benodigde elektriciteit wordt binnen de gemeente Nunspeet opgewekt.

Bouwproces

De bouwschetsen zullen nu verder worden uitgewerkt. Daarbij worden ook de toekomstige gebruikers betrokken. In de komende winterperiode wordt het benodigde terrein aan de Wiltsangh bouwrijp gemaakt, in het voorjaar van 2020 zal de bouw starten. De bouwtijd zal ruim een jaar vergen. “We verwachten dat in de zomer van 2021 de bouw gereed is en dat in het najaar 2021 de volledige accommodatie in gebruik kan worden genomen”, aldus wethouder Van de Bunte.   

20-06-2019: Weblog Wethouder van sport Mark van de Bunte

Nieuw tijdperk

21 juni 2019

Op donderdag 27 juni staat de gemeente Nunspeet aan de vooravond van een nieuw tijdperk. Op de raadsagenda staat het ontwerp voor een nieuw zwembad met sport- en turnhal op De Wiltsangh. En bij groen licht van de gemeenteraad, nemen wij dus afscheid van Sport- en Recreatiecentrum De Brake. Er is grootschalig onderhoud nodig aan De Brake om het open te houden. En we kunnen weliswaar sommige onderdelen vervangen, maar in de basis blijft het een oud gebouw.

We gaan daarom over naar een nieuw tijdperk waar men straks sport, recreëert en zwemt op De Wiltsangh. Als de plannen goedkeuring krijgen, vereist er straks een sport- en recreatiecomplex op het sportpark. Er komt een multifunctionele sporthal, een aparte turnhal met vaste opstelling en een hoogwaardig recreatief zwembad met alles erop en eraan. Van een 6-baanswedstrijdbad tot een unieke bandenglijbaan en van doelgroepenbad tot whirlpool.

Het nieuwe complex is ook nog eens hypermodern. De gemeenteraad kiest namelijk voor een duurzaam gebouw wat volledig elektrisch is. De stroom wekken wij op door zonnepanelen en warmtepompen. De gemeente Nunspeet is daarmee koploper op het gebied van een duurzame accommodatie. Menig gemeente in binnen- en buitenland volgt de ontwikkelingen bij ons op de voet. En ook op het gebied van inspraak van de gebruikers zijn wij een voorbeeld.

De (toekomstige) gebruikers van De Wiltsangh zijn voortdurend geïnformeerd en dachten mee in de ontwerpfase. Er is in samenspraak een programma van eisen opgesteld en het voorlopig ontwerp voldoet aan alle uitgangspunten. Ook in het vervolgtraject is er volop ruimte om mee te denken. En naast de nieuwbouw van het complex op het sportpark, zijn wij uiteraard vanaf het begin van het project met de omliggende verenigingen (hockey, korfbal, voetbal, fietscross en tennis) in gesprek.

Wij verwachten eind 2019 te kunnen starten met de bouw van het complex. De bouwtijd bedraagt circa anderhalf jaar, waardoor de opening met potlood gepland staat in de zomer van 2021. En hoewel we aan de vooravond van een nieuwe tijdperk staan, hoeft u niet te treuren. Want tot het nieuwe complex haar deuren opent, kunt u nog altijd terecht in De Brake om heerlijk te zwemmen, recreëren en sporten. En stiekem toch ook al een beetje om langzaam afscheid te nemen.

18-06-2019: Persbericht gemeente Nunspeet en 3x een impressie

Op 19 juni wordt het voorstel met betrekking tot het nieuwe zwembad, sporthal en turnhal besproken in de commissie Maatschappij en Middelen.

Klik hier voor het  Persbericht Sport- en recreatiecentrum De Wiltsangh

Foto’s Slangen + Koenis Architecten

19-04-2019: Weblog Wethouder van sport Mark van de Bunte

Rekenen en tekenen

19 april 2019

Wat is de status van het nieuwe zwembad met sport- en turnhal? En wanneer gaat de bouw beginnen? Allemaal goede vragen over de stand van zaken ten aanzien van sportpark De Wiltsangh. Op het moment van schrijven zitten wij in de afrondende fase van de aanbesteding. Er is nog geen plaatje beschikbaar van het nieuw te bouwen zwembad met sport- en turnhal, maar men is druk aan het ‘rekenen’ en ‘tekenen’.

Momenteel zit de gemeente met twee (geselecteerde) partijen aan tafel. De ene partij is de bouwer en de andere partij is de installateur. Gezamenlijk gaan zij een totaalplaatje maken van het nieuwe sportcomplex op sportpark De Wiltsangh. Het totaalplaatje is niet alleen de verschijningsvorm van het nieuwe zwembad met sport- en turnhal, maar betreft bijvoorbeeld ook de infrastructuur, zoals fietspaden en parkeerplaatsen.

Het spreekt voor zich dat wij de komende weken met man en macht in de weer zijn om het plaatje af te ronden. Doordat wij rechtstreeks met de bouwer en installateur aan tafel zitten kunnen wij snel schakelen. Onze intentie is op korte termijn een voorlopige gunning te geven aan de winnaars van de aanbesteding. Een voorlopige gunning is de intentie om met de geselecteerde partijen verder te gaan. En de voorlopige gunning bespreken wij als college om het totaalplaatje zo goed als mogelijk aan te bieden aan de gemeenteraad.

De definitieve gunning (en dus de beslissing) is in handen van onze gemeenteraad. Zij beschikken over het budgetrecht en zijn de baas van de gemeente. De gemeenteraad is verantwoordelijk voor alle belangrijke beslissingen en zij geven vervolgens opdracht aan het college. Zo ook ten aanzien van het nieuwe zwembad met sport- en turnhal. Het is ons streven om voor het zomerreces het totaalplaatje aan onze raadsleden te presenteren. Op basis van de bevindingen van de gemeenteraad kunnen wij verder met het plan en ook alle betrokkenen raadplegen.

08-03-2019: Weblog Wethouder van sport Mark van de Bunte

Persvragen

8 maart 2019

De bouw van een nieuw zwembad met sport- en turnhal in de gemeente Nunspeet heeft een hoge attentiewaarde voor de media. Naast interviews en perscontacten ontvangen wij ook mails met persvragen. Door de vragen te beantwoorden snijdt het mes aan twee kanten: het heeft nieuwswaarde en het geeft ons ook een extra podium om verduidelijking en extra informatie te geven. Bovendien kunnen wij de gevraagde informatie nogmaals met u delen.

Op de vraag wat het belang is van een eigen zwembad hebben wij bijvoorbeeld als volgt geantwoord: De gemeenteraad heeft een keuze gemaakt voor een nieuwe zwemvoorziening met sport- en turnhal, omdat het zwembad en de sporthal in sport- en recreatiecentrum de Brake verouderd is. Renoveren op dezelfde locatie is niet wenselijk en met een nieuw zwembad op sportpark De Wiltsangh kunnen wij meerdere sporten en sportfaciliteiten met elkaar combineren.

Ook zijn de media benieuwd of overleg geweest is met de buurgemeenten over het verdelen van belangrijke voorzieningen, zoals zwembaden. Plus: wat zijn de voor- en nadelen van een eigen zwembad versus een gedeelde voorziening? Als antwoord hebben wij aangegeven in Nunspeet gekozen te hebben vier functies (in volgorde van belangrijkheid) van zwemmen te faciliteren, te weten: instructiezwemmen, verenigingszwemmen, doelgroepzwemmen en recreatief zwemmen.

Ook gaan wij met de nieuwbouw van solofunctioneel naar multifunctioneel gebruik. Het doelgroepenbad krijgt een interactief scherm en een verstelbare bodem, zodat doelgroepzwemmen voor alle doelgroepen toegankelijk is. In de sporthal komt ook een interactief scherm om sport zo breed mogelijk te organiseren. Het schoolzwemmen kunnen wij bijvoorbeeld niet in Putten laten plaatsvinden. Hetzelfde geldt voor de activiteiten van onze eigen zwem- & poloclub.

Bovendien heeft de gemeente Nunspeet in 2013 een regionale samenwerking verkend. Daaruit was op te maken dat veel gemeenten óf nog bezig waren in een voorverkenning óf geen belangstelling hadden. Uiteindelijk is daaruit de conclusie getrokken: elke gemeente wil toch zijn eigen inwoner kunnen bedienen met zwemwater en sportvoorzieningen. Met andere woorden: het is mooi een zwembad te delen, maar dan moet het zwembad wel in onze gemeente staan.

11-01-2019: Weblog Wethouder van sport Mark van de Bunte

Het nieuwe zwembad

11 januari 2019

In ons huidige sport- en recreatiecentrum De Brake is het recreatief gedeelte van het zwembad een mooie aanvulling. Naast het wedstrijdbad maken veel bezoekers gebruik van de glijbanen of de whirlpool. Er is voor ieder wat wils en dat trekt veel bezoekers naar De Brake. Het zwemmen is er overzichtelijk en uitdagend tegelijk. En totdat het nieuwe zwembad open gaat kunnen wij voor ons waterplezier terecht aan de Oosteinderweg.

Hoewel De Brake goed draait, kijken wij al reikhalzend uit naar het nieuwe zwembad, met sport- en turnhal op De Wiltsangh. Er is al veel over gesproken en binnenkort gaan wij over van een ‘praatje’ naar een ‘plaatje’. Voordat het plaatje er is vertellen wij u graag over de plannen voor het nieuwe zwembad. Het is namelijk logisch het nieuwe zwembad te vergelijken met ons huidige zwembad.

Vandaar dat wij voor u alvast de cijfers op een rij zetten:

Omschrijving

De Brake De Wiltsangh *)
   
Wedstrijdbad  
12,5 x 25 meter (5 baans) 15 x 25 meter (6 baans)
   
Instructiebad  
7,5 x 15 meter 8 x 15 meter
   
Kleuterbad/Waterspeeltuin  
30 m2 35 m2
   
Recreatiebad  
115 m2 135 m2
   
Glijbanen (+ opvangbassin)  
Drie glijbanen Twee glijbanen
   
Waterstroom (+/- 135 m2)  
Aanwezig Niet voorzien in PvE
   
Whirlpool  
Aanwezig Voorzien in PvE
   
Stoomcabine  
Aanwezig Niet voorzien in PvE
   
Interactief zwemmen  
Niet aanwezig Voorzien in PvE
   
Anker- / zwaaipunten  
Niet aanwezig Voorzien in PvE
   
Thematisering  
Beperkt Voorzien in PvE

*) PvE is een afkorting voor het Programma van Eisen wat vastgesteld is door de gemeenteraad. Het is ons uitgangspunt voor het nieuw te bouwen zwembad met sporthal en turnhal.  

Meer beleving

De huidige De Brake heeft drie glijbanen, een lange glijbaan en twee korte glijbanen. In het nieuwe zwembad komen twee glijbanen. Twee glijbanen is minder dan drie glijbanen, maar toch is het een vooruitgang. In de huidige situatie zijn twee korte glijbanen naast elkaar aangebracht en nagenoeg hetzelfde. Het nieuwe zwembad krijgt een familieglijbaan en een bandenglijbaan. De bandenglijbaan is uniek voor de regio en staat zeker garant voor spektakel.

Het recreatiebassin is op De Wiltsangh wat groter dan het huidige recreatiebassin in De Brake. Tegelijk keert de stroomversnelling niet meer terug in ons nieuwe perspectief. Wel is het nieuwe instructiebad straks een halve meter breder dan in De Brake. En het krijgt een verstelbare bodem en een interactief scherm. Door de verstelbare bodem en het interactieve scherm kunnen alle doelgroepen gebruik maken van het instructiebad. Daarom noemen wij het instructiebad straks het doelgroepenbad. Het doelgroepenbad is met de nieuwste technieken breed inzetbaar voor onder andere senioren en mensen met een beperking.

Ook het wedstrijdbad gaat van 5-baans naar 6-baans en gaan wij recreatief inzetten. Door anker- en zwaaipunten aan te brengen is klimmen en klauteren boven het water straks mogelijk. Eveneens zal er weer een beweegbare bodem zijn in het wedstrijdbad. En om het plaatje compleet te maken is er aandacht voor thematisering (aankleding). Het nieuwe zwembad heeft de mogelijkheid steeds van thema te veranderen waardoor het zwemmen elke weer een unieke beleving is!

23-11-2018: weblog wethouder van sport Mark van de Bunte

Hoogwaardig zwembad met sport- en turnhal

23 november 2018
De aanbesteding voor het bouwperceel van het nieuw te bouwen zwembad met sport- en turnhal is de deur uit. Een heugelijk moment en goed u daar verder over te informeren. De gemeente heeft besloten de aanbesteding van het nieuwe sportcomplex (zwembad, sporthal, turnhal) op te knippen in twee delen. Een bouwkundig deel en een installatie deel. Het is ons doel zodoende het beste van twee werelden te combineren en een hoogwaardig zwembad met sport- en turnhal te realiseren op Sportpark De Wiltsangh.

Wij verwachten medio januari/februari een keuze te kunnen maken tussen de plannen/ontwerpen van het bouwkundig deel. Vervolgens zal het tweede deel (installatie) op dezelfde wijze naar de marktpartijen gaan. Zodra de aanbesteding van beide delen is afgerond zal er definitieve besluitvorming plaatsvinden door de gemeenteraad, naar verwachting in het tweede kwartaal van 2019. Onder voorbehoud van de besluitvorming zullen wij daarna de definitieve gunning/opdracht geven voor de bouw van het sportcomplex.

Zwembad

Het is goed om even expliciet stil te staan bij het zwembad. In het programma van eisen heeft de gemeenteraad besloten alle functies van zwemmen in Nunspeet te willen aanbieden. We spreken over een hoogwaardig zwembad met instructiezwemmen, doelgroepzwemmen, verenigingszwemmen en recreatief zwemmen.

Recreatief zwemmen

Er bestaat een beeld dat het recreatief zwemmen niet terug komt in het nieuwe zwembad. Het tegendeel is waar. Op het recreatief zwemmen brengen wij een specifieke focus aan.  Met het nieuwe zwembad willen wij  onderscheidend zijn ten opzichte van andere (concurrerende) vrijetijdsbestedingen in de regio. Wij gaan voor een flexibel en multifunctioneel zwembad, met oog voor de toekomst. Er is onder andere aandacht voor verschillende thematisering van baden in wisselende aankleding, verlichting en geluid.   

Multifunctioneel

Wij zetten voor het zwembad in op multifunctioneel gebruik. Het betekent dat wij het hele zwembad voor recreatief zwemmen kunnen inzetten. Daarbij acht de gemeente Nunspeet het van belang dat het sportcomplex niet alleen een voorziening biedt aan de inwoners van de gemeente, maar tevens onderdeel uitmaakt van het toeristisch-recreatieve aanbod in de omgeving. Concreet komt er in het zwembad:

Een groter wedstrijdbad van 6 baans x 25 (nu: 5 baans x 25). Het wedstrijdbad is ook inzetbaar voor recreatief gebruik, door sport en spel toe te passen. Van opblaasbare elementen naar zwaaiattributen op het water (met touwen over het water).

Een ruime recreatiebassin, inclusief twee grote glijbanen (familieglijbaan en bandenglijbaan). De bandenglijbaan is nieuw voor Nunspeet en omgeving.

Een waterspeeltuin (35 m2) voor kinderen van 0-5 jaar met een zitrand en spuit- en speelelementen.

Een whirlpool.

Een doelgroepenbad van 15 meter bij 8 meter (120 m2) Het doelgroepenbad beschikt over verwarmd water, inclusief volledig beweegbare bodem.

Een van de baden zullen wij voorzien van een interactief scherm. Daarmee is het mogelijk op het water diverse spelvormen te projecteren (komt ook terug in de sporthal). Het interactieve element heeft als voordeel dat deze voorziening voor verschillende doelgroepen (zowel jeugd, ouderen, als ook mensen met een beperking) geschikt is en uiteraard aanpasbaar is op toekomstige ontwikkelingen.

Van praatje naar plaatje

Het nieuw te bouwen sportcomplex krijgt verschillende opdrachten op het gebied van duurzaamheid mee. Ook chloorvrij zwemmen behoort tot de uitvraag naar de installateurs. Het spreekt voor zich dat ook de marktpartijen het nieuw te bouwen sportcomplex als prestigeopdracht zien. In de gemeente Nunspeet, op een prachtige locatie in het midden van het land een sportcomplex neerzetten is natuurlijk een fantastisch visitekaartje. Wij zijn dan ook heel benieuw naar de tekeningen/ontwerpen zodat we van een ‘praatje’ naar een ‘plaatje’ gaan.

PS: Tot het nieuwe sportcomplex in gebruik is kunt u natuurlijk altijd gebruik blijven maken van onze faciliteiten in De Brake.

11-09-2018: Voortgang nieuw zwembad

Achter de schermen wordt momenteel hard gewerkt om een nieuw sportcomplex met zwembad, sporthal en turnhal te realiseren op sportpark De Wiltsangh.

Inmiddels zijn er in de afgelopen zomer sportvelden verlegd en aangelegd (voetbal en korfbal). De volgende fase gaat verder met de ontwikkeling van het sportcomplex.

Vanuit onze club is de commissie nieuw zwembad nauw betrokken bij de ontwikkeling van de plannen. Mariella Mulder, Dick Marissen en Gert en Jacolien Ponsteen hebben regelmatig overleg met o.a. vertegenwoordigers van de gemeente Nunspeet, sportbedrijf Nunspeet en vertegenwoordigers van andere sportclubs.

De gemeente Nunspeet heeft inmiddels op de gemeentelijke website informatie staan over de voortgang van het project Revitalisering sportpark De Wiltsangh.

Via deze link is dit na te lezen.

Onderstaand het inrichtingsplan van het sportpark, in de rode cirkel de beoogde plek voor het nieuwe sportcomplex.

28-11-2017: Informatiebijeenkomst nieuw zwembad

Op dinsdag 28 november hebben de leden van de commissie nieuw zwembad weer een informatie bijeenkomst bezocht over de voortgang van de bouw van het nieuwe zwembad in Nunspeet.

Er ligt momenteel een (voorlopige) tekening hoe sportpark De Wiltsangh ingericht gaat worden. Het zwarte gebouw met (blauwe rand) wordt de plek van het nieuwe zwembad (en sporthal).
Volgens de huidige informatie wordt in het voorjaar van 2019 begonnen met de bouw.

We hopen dat we in het seizoen 2020-2021 gebruik kunnen maken van het nieuwe zwembad.

Op dinsdag 12 december is er weer een informatiebijeenkomst gepland.

08-06-2017: uitkomsten haalbaarheidsstudie integratie zwembad en sporthal op De Wiltsangh

Op maandagavond 19 juni 2017 wordt de haalbaarheidsstudie om sporthal en zwembad te integreren op De Wiltsangh behandeld in de raadscommissie Maatschappij en Middelen. Deze vergadering begint om 20.00u en is openbaar, zodat u deze kunt bijwonen.

Klik hier voor het 2017-06-19 Commissievoorstel haalbaarheidsstudie sportpark De Wiltsangh

Klik hier voor de 2017-06-19 Bijlage bij commissievoorstel haalbaarheidsstudie sportpark De Wiltsangh

24-03-2017: persbericht gemeente Nunspeet haalbaarheidsonderzoek gecombineerd zwembad en sporthal op De Wiltsangh

Klik hier voor het persbericht

03-10-2016: voorlichtingsavond

Klik hier voor de  Presentatie nieuw zwembad

30-06-2016: plattegronden

plattegrond locatie plattegrond zwembad