goud (Kopie)

Wietse had zich ruimschoots weten te plaatsen voor een paar afstanden voor de Nederlandse Jeugd en Junioren Kampioenschappen. Zijn ogen waren niet alleen gericht op een gouden medaille, maar ook op een eventuele plaatsing voor de Europese Jeugd Kampioenschappen. Daarom had hij besloten zijn aandacht te vestigen op de 100 en 200 school en alleen op deze afstanden in actie te komen. Op beide afstanden stond hij als eerste geplaatst.

Op donderdag dook hij ’s ochtends voor de 200 school in het water. In de ochtendsessies proberen de jeugdzwemmers zich te plaatsen voor de finale die later in de middagsessie worden gezwommen. De finale wordt gezwommen door de acht snelsten uit de series.  Het kostte Wietse geen enkele moeite zich als eerste te plaatsen voor de finale. In een mooi gezwommen race tikte hij met een tijd van 2.19,57 0,2 seconden eerder aan dan voorheen. ’s Avonds gooide hij er nog een schepje bovenop. De eerste drie banen gingen iets langzamer dan tijdens de ochtendsessie. Op de vierde en laatste baan wist hij nog een tandje te versnellen en tikte voor het eerst onder de 2.19 aan. Met een tijd van 2.18,92 tikte hij met overmacht met een ruime voorsprong van meer dan vijf seconden op de nummer twee als eerste aan. Vol trots kreeg hij even later de gouden medaille omgehangen en werd hem het diploma van Nederlands Kampioen overhandigd.

Zaterdagochtend was het zijn beurt op de 100 school. Met zijn tijd van 1.03,77 stond hij als eerste geplaatst. Tevens had hij zijn vizier gericht op de limiet voor de EJK. Hiervoor moest hij een tijd van 1.03,22 op de klokken brengen. Met een tijd van 1.03,91 in de ochtendsessie, wat hem een kampioenschapsrecord opleverde,  wist hij zich als eerste te plaatsen voor de finale. In die finale bleef hij de rest weer voor. Na 50 meter keerde hij als eerste met een tijd van 29,91, waarna hij in de laatste 50 meter zijn tegenstanders voor bleef, maar helaas moest toeleggen op de limiet. Met een tijd van 1.03,81, een verbetering van zijn eigen kampioenschapsrecord,  werd hij andermaal Nederlands Kampioen.

Daarnaast zwom Wietse samen met de clubgenoten van ZPC Amersfoort de 4 x 100 wissel, hetgeen een 6e plaats opleverde bij de jeugd 1 en 2. Zondag zwommen ze nog de slotafstand de 4 x 100 vrij en eindigden hier als 4e.