DSCN4329 (4) Net als de afgelopen jaren mocht Wietse Waninge deelnemen aan de Nederlands Jeugd en Junioeren Kampioenschappen lange baan. Deze werden gehouden in het Pieter van den Hoogenband stadion in Eindhoven. Hij had zes limieten weten te halen. Toch besloot hij er maar drie te zwemmen. De vorige keer op de korte baan in januari had hij bijzonder goed gepresteerd op de 50, 100 en 200 schoolslag. Hij werd toen twee keer tweede en één keer eerste. Omdat hij dit minstens wilde evenaren en omdat hij zich vanwege zijn HAVO examen niet optimaal kon voorbereiden op het zwemmen, koos hij ervoor alleen op zijn favoriete slag in actie te komen. Eerst wachtte hij donderdag thuis de uitslag van zijn examen af en vertrok direct daarna richting Eindhoven om zich mentaal voor te bereiden voor de drie opvolgende dagen.

Het bericht “geslaagd” gaf hem vleugels. Op vrijdag zwom hij tegen de jongens van jeugd 1 en jeugd 2 (Wietse is zelf jeugd 1, dus één van de jongere zwemmers) de 50 school. In de voorronde wist hij als enige zwemmer onder de 30 seconden te zwemmen en plaatste zich zo als eerste voor de finale, met een tijd van 29.77, een nieuw persoonlijk record van 0.52 seconden. Tijdens die finale deed hij er nog een schepje bovenop. Weer wist hij als enige onder de 30 seconden aan te tikken, 29.56 kwam er op de klokken te staan, en zwom hij zichzelf naar goud. Volgens het verslag van zwemkroniek; “Geen enkele twijfel! Geen kwestie van honderdsten, nee. Gewoon een overtuigende sprintzege van Wietse Waninge in 29.56. Zo verliep de finale 50 meter schoolslag.”
Zaterdag stond de 200 school op het programma. In de voorronde ging Wietse niet al te hard van start. Belangrijk was om zich later die dag voor de finale te plaatsen en dan te knallen. In die finale werd het erg spannend. Hij lag bij ieder keerpunt voor op de anderen. Na het laatste keerpunt werd hij door één andere zwemmer ingehaald. Wietse maakte mooie lange slagen en wist elke keer weer naast de ander te komen. Bij de laatste centimeters werd beslist wie de winnaar was; Wietse tikte 0.09 seconden eerder aan in 2.23.09. Andermaal goud en weer een nieuw persoonlijke besttijd.
Op de laatste dag van het NJJK werd de 100 school gezwommen. Hierop stond hij als derde geplaatst en hij dacht van te voren dat het moeilijk zou worden een plaats in het klassement te stijgen. Al in de voorronde liet hij zien dat er wel degelijk rekening met hem gehouden moest worden. Hij trakteerde zichzelf eerst op een mooie tijd van 1.05.79, een persoonlijk record van 0.59 seconden. De rest van de zwemmers liet hij ver achter zich en mocht als eerste door naar de finale. Deze finale werd het meest spannend van allemaal. Na 50 meter moest hij zijn meerdere erkennen in een andere zwemmer. In de meters die volgden werd hij door nog een andere zwemmer ingehaald. Met een goede techniek en een flinke dosis wilskracht wist hij beiden vlak voor de finisch in het halen. Met een voordeel van 0.07 seconden op de klokken werd de strijd in het voordeel van Wietse beslecht en haalde hij voor de derde keer op rij goud.

Wietse kan met trots terug kijken op een goed gezwommen NJJK. Na een seizoen van veel trainen en leren kan hij zich gaan opmaken voor een welverdiende rustperiode.