Ook in 2014 wordt de Week van de Scheidrechter gehouden. Van 4 tot en met 12 oktober organiseren tien sportbonden verschillende activiteiten om scheidsrechters en officials te waarderen voor hun inzet. Een aantal van deze bonden organiseert in het verlengde daarvan spelregelcafés om de spelregelkennis te verhogen. Ook kunnen sportverenigingen op eigen initiatief door middel van ludieke acties hun waardering uiten voor scheidsrechters en officials.

Projectleider Jan Vlasblom van het actieplan ‘Naar een veiliger sportklimaat’: “Het doel van de Week van de Scheidsrechter is dat sportbonden, – verenigingen en sporters hun waardering laten blijken aan scheidsrechters, juryleden en andere officials. Zij zetten zich vaak belangeloos in voor de sport en daar mogen ze ook voor in het zonnetje worden gezet. Bijvoorbeeld door vooraf aan een wedstrijd hier aandacht aan te schenken of door een ludieke actie van de club.” Sportbonden en verenigingen zullen hier zelf via hun eigen kanalen ruchtbaarheid aan geven.

In en rond de Week van de Scheidsrechter worden door diverse sportbonden bijeenkomsten voor scheidsrechters georganiseerd of  zogenaamde ‘spelregelcafés’. Tijdens deze spelregelcafés dragen trainers en scheidsrechters spelregelkennis over aan sporters, (begeleidende) ouders en andere belangstellenden. Ook gaan trainers, aanvoerders en scheidsrechters met elkaar in gesprek over het bevorderen van sportief gedrag. De bijeenkomsten worden door de betrokken sportbonden zelf georganiseerd.

Sportverenigingen die scheidsrechters of officials in het zonnetje zetten, kunnen dit op social media met de hashtag #scheidsbedankt extra onder de aandacht brengen.

Spelregels zorgen voor meer begrip en spelplezier Voor de KNZB staat de Week van de Scheidsrechter dit jaar in het teken van spelregels.

Spelregels en spelregelkennis vormen namelijk een belangrijke factor binnen het veilige sportklimaat dat de KNZB nastreeft. Begrip van spelregels maakt het eigen spel leuker, maakt het begrip voor de official groter en wekt mogelijk eerder de interesse om zelf official of scheidsrechter te worden.

Verenigingen ontvangen volgende week een speciale Week van de Scheidsrechter pakket met daarin een roll-up banner met daarop de belangrijkste waterpolo spelregels. Verenigingen kunnen deze banner in het clubhuis of bij de jurytafel neerzetten.

Dit weekend zullen de eerste Week van de Scheidsrechter pakketten worden uitgereikt bij Z&PC Nunspeet en MNC Dordrecht.

Verder zal er deze week een nieuw Binky avontuur met het thema spelregels worden gepubliceerd op de KNZB Facebook pagina. Like & share dit Binky avontuur!

Naar een veiliger sportklimaat De Week van de Scheidsrechter is onderdeel van het actieplan ‘Naar een veiliger sportklimaat’, een initiatief van het ministerie van VWS en uitgevoerd door de sportbonden en NOC*NSF. Hiermee wil de sport in Nederland ervoor zorgen dat ieder individu zich veilig en prettig voelt in de sport en daarin zichzelf kan zijn.

week 1 week 2