5 tekstEén dag na deelname aan de Nederlandse kampioenschappen kreeg Wietse Waninge het verlossende telefoontje van de bondscoach van de KNZB. Hij mocht mee naar de Europese Jeugd Kampionschappen in Hongarije. Daar werd van 6 t/m 10 juli tussen 750 deelnemers uit 47 landen gestreden om de Europese medailles.Wietse zwom de 50 en 200 school individueel en de school in de mixed en de heren 100 wissel estafettes.

Na een trainingskamp van één week in Debrecen verkaste de Nederlandse ploeg, bestaande uit 12 meisjes en 4 jongens, naar Hodmezovasarhely, waar het EJK werd gehouden. Op woensdag dook Wietse in het water voor de 200 school. Hij stond als 28e geplaatst, wist in een tijd van 2.18,91 (een persoonlijk record van 0,01) vijf plaatsen te stijgen naar een 23e plek in het eindklassement. Vrijdag kwam hij in  actie op de 50 school, waar hij nipt boven zijn inschrijftijd aantikte in 29,36, hetgeen hem wederom een 23e plaats opleverde.  Zaterdag zwom hij mee in de mixed estafette 4 x 100 wissel. Deze ploeg wist zich, tot ieders grote vreugde, als 6e te plaatsen voor de finale. Later die avond bleken alle tegenstanders te sterk  en werd de Nederlandse ploeg 8e. Zondag werd met de jongens nog de 4 x 100 wissel gezwommen. Op deze afstand plaatsten ze zich als 4e in de finale in een nieuw Nederlands record. In de finale hebben ze stuk voor stuk hard gevochten voor een mooie klassering. Ze wisten zich uiteindelijk van een 8e plek terug te vechten naar een 6e plaats in de eindranglijst, waarbij ze hun tijd nog meer aanscherpten en wederom een nieuw Nederlands record zwommen. Het oude Nederlands record stond op 3.47,30 en werd na 12 jaar uit de boeken gezwommen met een tijd van 3.43,57.

Een lang gekoesterde wens kwam hiermee voor Wietse in vervulling, waar hij met heel veel trainingsuren keihard naar toe heeft gewerkt. HIj kijkt dan ook met tevredenheid terug op het EJK.

Naamloos

 

 

 

 

 

Concentratie voor de 4 x 100 wissel estafette jongens